Onderzeese bommenzoeker

Muns Techniek is een systeemintegrator voor hydraulische/elektrische systemen en besturingen. Met meer dan 25 jaar ervaring bieden we Drive & Control – oplossingen voor projecten in de sectoren Maritiem, Offshore en Industrie.

Klant

Op sommige plekken op zee of in meren is het niet ongebruikelijk om explosieven in de bodem te vinden. Dit kan een groot probleem vormen voor baggerschepen. Onze klant vroeg assistentie bij het ontwikkelen van een systeem dat in staat was om deze explosieven op te sporen met behulp van een onderzeese magnetometer.

sensor of a subsea bom detector
Control panel

Onze oplossing

Om dit te laten werken, moet de sensor ten alle tijden dicht bij de zeebodem zijn. Dit houd in dat de sensor omhoog en naar beneden moet, afhankelijk van de diepte van het water. Onze engineers hebben het hydraulische systeem en de bijbehorende besturing ontwikkeld om de sensor in de juiste positie te houden.

Resultaat

Het systeem maakt gebruik van lieren om de sensor te laten zakken en op te halen. Het zorgt er vervolgens automatisch voor dat de sensor in de juiste positie blijft om explosieven in de bodem op te sporen.

Winch moving the sensor up and down, following the seabed